Loading...

Rolstoelhockey

You are here:Home-Rolstoelhockey

Rolstoelhockey word al sinds 1974 gespeeld in Nederland. Rolstoelhockey kan het beste vergeleken worden met de valide zaalhockey sport. Het grootste verschil is dat je hockeyt in een rolstoel.

Natuurlijk is dit tekort door de bocht. De regels verschillen ook behoorlijk. Je speelt met maximaal vijf spelers in één veld, de bal is van plastiek en de stick is van hardplastiek met carbon. Deze sticks en ballen worden ook gebruikt bij de valide sport floorball.

Er zijn twee verschillende vormen van rolstoelhockey elektrisch rolstoelhockey, ook wel genoemd E-hockey, en handbewogen rolstoelhockey. Dit wordt ook wel H-hockey genoemd.

De Union Quick-Sticks zijn actief in de H-hockey competitie. Union Nijmegen beschikt ook over een E-hockey team. Wil je hier meer informatie over? Kijk dan op onze link pagina.

H-hockey word gepeeld in handbewogen rolstoelen. Dit betekend dat er geen gebruik mag worden gemaakt van hulp- en elektromotoren om de rolstoel voort te bewegen. Iedereen mag meedoen aan handbewogen rolstoelhockey als je maar tijdens de wedstrijd in de rolstoel blijft zitten. Dit is erg leuk als je bijvoorbeeld een valide broer of zus hebt en jullie willen samen gaan sporten. Rolstoelhockey is hier de uitgelezen teamsport voor. Bij E-hockey is dit anders. Aan dit onderdeel van de sport mag je alleen deelnemen als je in het dagelijks leven ook gebonden bent aan een elektrische rolstoel.

H-hockey wordt gepeeld op verschillende niveaus. In de 4e tot en met de 1e klasse wordt er gespeeld met één keeper en drie veldspelers. Een wedstrijd duurt, inclusief de rust, twee keer een half uur. In de overgang- en super hoofdklasse, de twee hoogste klasse binnen het rolstoelhockey, wordt er gespeeld met één keeper en vier veldspelers. Ook mag je in deze twee klasse achter het goals langs met de bal, net zoals bij ijshockey.

Er word vier tot zes keer per jaar een competitiedag georganiseerd door een van de rolstoelhockeyverenigingen. De competitiedagen worden georganiseerd door heel Nederland. Tijdens een competitiedag speel je 2 á 3 wedstrijden per dag.